16. února 2009

Komu vaděj prasata a ptáci?

Pokud bych si měl vymyslet nějakou chřipku, a to se tak občas stává, že si někdo nějakou vymyslí a poplaší s ní celý svět, vymyslel bych si chřipku psí. Publikovat by se to mohlo třeba takto věrohodně:

"Exploze psí chřipky
25. 3. 2010 potvrdila CDC (Centers for Disease Control and Prevention) v Atlantě, USA 10 případů onemocnění novým typem psí chřipky A (H2N2) ve dvou státech - Ohio, Minnesota. Tato onemocnění proběhla s poměrně vážnými příznaky, ale u všech nemocných došlo k úplnému uzdravení. Současně jsou hlášena onemocnění z Dánska s velkým počtem případů i úmrtí (k 23. dubnu podle WHO byly hlášeny z hlavního města Dánska 794 případy a 62 úmrtí). Předběžná laboratorní vyšetření ukazují, že se jedná o stejný typ viru jako v USA. Není však jasné, proč má onemocnění v Dánsku závažnější průběh než v USA. Několik případů s podobným průběhem je hlášeno i z Číny, přesné počty mrtvých ale nejsou známy.
Psí chřipka je vysoce kontaktní, akutní virové onemocnění respiračního traktu všech plemen psů způsobené chřipkovým virem typu A (H2N2), ale mezi psy cirkulují i další subtypy (např. H1N2, H1N1, H3N2). Mortalita je nízká (2-3%) a úzdrava zvířat nastává během 6-10 dní. Virus se šíří mezi psy aerosolem, nepřímým kontaktem nebo asymptomatickými nosiči viru. Onemocnění u psů obvykle začíná rychlým nástupem vysoké teploty, otupělostí, ztrátou žravosti, namáhavým dýcháním a kašlem, ale běžné jsou i subklinické průběhy onemocnění. Po prodělání nemoci pes zůstavá nosičem viru, viry byly nalezeny i ve výkalech. Psí chřipka se vyskytuje pouze u psů, proto WHO vládám všech zemí světa doporučuje infikovaná zvířata odborně utrácet a jejich těla pálit ve speciálních zařízeních."

Proč jsem si vzpomněl zrovna na psy? No, protože jsou mi narozdíl od prasat a ptáků trnem v oku a bylo by možná dobré jejich stavy trochu zkrouhnout. Nejsou snad agresivnější než prasata a ptáci? Šlápli jste někdy do prasečího hovna? Všech 62 úmrtí z mého příkladu by mohli být psí páníčci, kteří by někdy raději za své miláčky zemřeli - lezou mi krkem - tak jim to umožněme alespoň v představě.