8. listopadu 2012

Agent Proenzi

V poslední době se na scéně zase objevila zoufalá praktika podpory prodeje doplňků stravy v lékárnách. Jak to probíhá? Nadrilovaní absolventi vymývacích školení navštěvují jako tajní agenti lékárny, kde fiktivním nákupem kontrolují, zda personál (zejm. farmaceutické asistentky na volném prodeji) správně tlačí jejich výrobky, zda je nabízí jako první a správně vyzdvihují jejich přednosti.
Jak to probíhalo konkrétně? Do lékárny přišla pacientka v seniorském věku s dotazem, jestli máme něco na klouby. “Správně” (podle scénáře) dostala nejprve nabídnuto Proenzi od Walmarku a potom několik levnějších variant od jiných firem. Potom se tajná agentka, která byla převlečená za nižší sociální vrstvu, zeptala, zda neudělá chybu, když si vezme levnější preparát. Zde se ji dostalo odpovědi, že všechny preparáty mají dost podobné složení a že by měly fungovat všechny podobně (=vůbec:-). Tedy, že chybu neudělá. Načež se tajná agentka odtajnila: “Vy, ale chybu děláte, protože já jsem tajná agentka a přišla jsem vás zkontrolovat, jak prodáváte naše Proenzi. Nyní tedy kávovar a prací prostředky nevyhráváte, ale nic si z toho nedělejte, právě začíná druhé kolo soutěže!” Následovala přednáška o tom, jak máme Proenzi správně propagovat, jak to paní učili na školení.

Jak si tedy vybrat správnou lékárnu, kde vám správně poradí a kde bude pod jejich úroveň si nechat firmou diktovat, co mají prodávat?
Není to jednoduché. Ale nebude to ta, kde vám nejprve nabídnou to nejdražší, co mají a potom ještě 2-3 další varianty, které mohou být s vyšší i nižší cenou s tím, že vám stejně neustále budou tlačit to první. Když se dostanete na otázku ceny výrobku, tak budou argumentovat tím, že na zdraví se přeci nedá šetřit.
Nic ale nezkazíte tím, když se v lékárně zeptáte, zda by vaše problémy nešly řešit nějakým registrovaným lékem, který je volně prodejný. Ostatní sortiment totiž s lékem nemá společného vůbec nic - většinou jsou to doplňky stravy, tedy speciální potraviny, které před uvedením na trh na účinnost nikdo netestoval, testovány byly pouze na nezávadnost Státním zdravotním ústavem.

Přestože jsou doplňky stravy (potravní doplňky) pacienty žádané a tedy i v lékárnách široce zastoupené, mají s léky vydávanými na předpis a volně prodejnými léčivými přípravky jen máloco společného. Doplňky stravy přehledně definuje vyhláška č. 225/2008 Sb., jsou to potraviny, které se od běžných potravin odlišují vysokým obsahem vitamínů, minerálních nebo jiných látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem a které byly vyrobeny za účelem doplnění běžné stravy spotřebitele na úroveň příznivě ovlivňující jeho zdravotní stav. Od ostatních přípravků, které jsou k dostání v lékárnách je jednoznačně odlišíme pomocí nápisu „doplněk stravy", který musí být uveden na obalu. Obvykle jsou upraveny do formy kapslí či tobolek, pastilek, tablet, dražé, sáčků s práškem, ampulek s tekutinou, kapek nebo jiných jednoduchých forem tekutin a prášků určených pro příjem v malých odměřených množstvích. Přestože jsou častým předmětem reklamy, není účinek a obsah látek uvedených výrobcem nikým ověřován. Protože u doplňků stravy není posuzována jejich účinnost, nejsou určené k léčbě ani předcházení nemocí. Použití doplňků stravy i kosmetiky schvaluje Ministerstvo zdravotnictví ČR ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem.